Prechod na navigáciu block menu Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu Hlavné menu 3 Prechod na navigáciu Hlavné menu 4 Prechod na navigáciu Hlavné menu 5 Prechod na navigáciu Hlavné menu 6 Prechod na navigáciu Hlavné menu 7
Hlohovec - oficiálna stránka mesta

Život v Hlohovci - archív

Zodpovedným zdrojom za všetky obsahy článkov do 31. decembra 2015 je HcTV, s.r.o..

Od 1. januára 2016 je zodpovedným zdrojom Mesto Hlohovec.

 

Späť na úvodnú stránku


 

Aktuálne číslo

Život v Hlohovci 9/2019

 ZvHC_9_2019.JPG


 

Život v Hlohovci - r. 2008 - č. 3

Poézia v gastronómii nie je Hlohovčanom cudzia

kuchár pri práciPoézia v gastronómii nie je Hlohovčanom cudzia


    Jednou z najatraktívnejších sprievodných akcií 14. ročníka medzinárodného veľtrhu cestovného ruchu ITF Slovakiatour a jubilejného 15. ročníka medzinárodného veľtrhu gastronómie Danubius Gastro, bol 9. ročník Národnej prehliadky kuchárskeho a cukrárskeho umenia “Poézia v gastronómii” , ktoré sa konali v areáli Incheba Expo Bratislava 17. januára 2008. Na národnej prehliadke kuchárskeho a cukrárskeho umenia sa predstavili súťažné exponáty hotelov, reštaurácií, cukrární, odborných škôl a učilíšť z celého Slovenska. Tu svoje majstrovstvo v gastronómii dokázal i Hlohovčan Martin Kovarský. Martin vyrastal v Červeníku, kde jeho dedo vlastnil pekáreň až do vyvlastnenia v roku 1948. To však bol jediný predok, ktorý pracoval v potravinárstve. Otec je rušňovodič, mama laborantka a staršia sestra učí na strednej škole. „Ja som sa už asi narodil ako kuchár,“ tvrdí Martin Kovarský. „Nikdy som nechcel byť ničím iným“. Dva maturitné ročníky absolvoval popri práci. S varechou v ruke prežil aj ročnú vojenskú základnú službu, dokonca varil generálom a plukovníkom. Hneď prvý deň v civile odišiel do Rakúska, kde sa dostal na pol roka k robote, ktorej sa už hovorí gastronómia. Po troch rokoch, keď pracoval ako šéfkuchár v reštaurácii Adriana Miháliková v rodnom Červeníku, sa vybral na ďalšiu zahraničnú stáž. Tentoraz do Nemecka, kde sa naučil balkánsku kuchyňu. Potom sa definitívne rozhodol ostať na Slovensku, kde si medzinárodnú kuchyňu vyskúšal už na bratislavských pôsobiskách. Martin Kovarský je ambiciózny 27 ročný mladý muž, ktorý žije pre svoju prácu. Nedávno prevzal vedenie kuchyne v City Hotel Bratislava, z ktorej chce vybudovať stánok modernej gastronómie. Svoju profesijnú zručnosť potvrdil získaním striebornej medaily na súťažnej výstave „Poézia v gastronómii“ Za novú etapu v živote považuje vstup do Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Okamžite sa zapojil do jeho aktivít. Koncom roka 2007 mu vedenie zväzu ponúklo funkciu predsedu Klubu mladých kuchárov a cukrárov. Z hľadiska jeho profesijných zručností a zanietenia je predpoklad, že klub bude pod jeho vedením úspešne napredovať. Účasť na tejto súťažnej výstave chápal ako povinnosť vyplývajúcu z jeho novej funkcie. Mladí spolupracovníci mu ochotne pomáhali pri príprave súťažného menu - Poézia v gastronómii. Martin Kovarský verí, že získanie striebornej medaily bude motivovať a inšpirovať ostatných členov Klubu mladých kuchárov a cukrárov. Rodina ho v práci podporuje. Jeho manželka Miroslava je učiteľka v materskej škole. Teraz je na materskej dovolenke s dvojročným Markusom, ale súčasne študuje predškolskú výchovu na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Vtedy sa o malého Markusa starajú obetavé babičky Darina Križanová a Mária Kovarská. Martin Kovarský sa vo svojom synčekovi vidí a verí, že z neho rastie kuchár. Bolo by nádherné a chutné, keby sa dal prilákať so svojím umením do hlohovskej gastronomickej prevádzky.

 

Ing. Jana Šimurková

foto: arch. MK

 


 

dnes je: 23.9.2019

meniny má: Zdenka

podrobný kalendár

webygroup

English version

34663040

Úvodná stránka